4 Mart 2014 Salı

MARTENİÇKA MEVSİMİ GELDİ!

Baharın gelmesi demek, güzel bir hava, çiçekler açmış muhteşem ağaçlar, parlak bir gökyüzü ve şu son iki yıldır da MARTENİÇKALAR demek benim için.




Öncelikle marteniçkanın ne olduğundan bahsedelim. Bu tatlı mı tatlı bir Bulgar adeti. Her yıl mart ayının başında, göçmen bir arkadaşınızın sizin için kırmızı ve beyaz iplerden yaptığı bileklik, bir dilek eşliğinde bileğinize takılır. Bundan sonra ki aşama 2 şekilde ilerliyor, ilk olarak dileğin gerçekleşmesi için havada bir leylek görmek gerekiyor. Baktınız mart bitti bitiyor hala leylek yok, hiç bozuntuya vermeyip bir ağacın dalına marteniçkanızı asıp uçmasını bekliyorsunuz.

Aslında dilek filan bahane, insanların böylesi güzel bir mevsimin başında tüm arkadaşlarına elleriyle yaptığı bir hediye vermesi bile bu geleneği devam ettirmeye yeterli bence. Hatta bu geleneğin dayandığı şey bir bayram olarak geçiyor onlarda. Adı da Baba Marta.

Bilekliğin yanında bir de Pijo ve Penda adında kırmızı - beyaz bebekler var. Bunlar geleneğin en eski ve gösterişli haliymiş. Sanıyorum ki bunun yapımı biraz daha zahmetli olduğu için biz her yıl bileklik alıyoruz hediye olarak :)

Pijo ve Penda
Ayrıca arkadaşımın anlattığına göre bu marteniçkalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı ise sağlıklı ve güçlü olmayı temsil ediyormuş.


Bu bahar size de sağlık, mutluluk ve hiç bıkmadan marteniçka yapabilen bir arkadaş getirsin :)

Bizim bu yıl ki mateniçkalarımızla yazımı sonlandırıyorum, esen kalın :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder