Önümüzde ki günlerde gerçekleştireceğimiz bir üniversite etkinliği kapsamında ki bilgi yarışmasına soru hazırlarken, son yıllarda yarışmaların popüler sorusu olan domatesin meyve mi sebze mi olduğu tartışması aklıma düştü. Bunu bilmeyen kalmamıştır diye düşünüp yazacağım soru için bu kadarıyla yetinmedim. (bu parantez bilmeyenler için : meyvedir ).Bu ayrımı tam anlamıyla keşfedebilmek adına biraz bakındığımda aslında domatesin bu konu için yeterince çarpıcı bir örnek olmadığını gördüm. Çünkü duyduğunuzda inanamayacağınız yılların sebzeleri aslında botanik olarak meyveymiş !
Ayırım tam olarak şu şekilde açıklanmış : Eğer yediğimiz bitkinin içerisinde döllenme amacıyla bulunan çekirdekler var ise bu bitkiler meyve olarak sınıflandırılıyor, meyve haricinde kalan kök, gövde ve yaprak gibi bitkiye göre yenilebilirliği değişen bölgeler ise sebze olarak adlandırılıyor.
Bu tanımlara göre baktığımızda genellikle yanlış tanınanların 'aslında meyve olan sebzeler' olduğunu görebiliriz.
beni en çok şaşırtanlar meyveler şu şekilde;
fasülye
biber
patlıcan (hadi canım dediğinizi duyar gibiyim)
salatalık
kabak
ve son olarak meşhur domates!
Aslında bu örnekler düşünüldüğünde botanikçilerin tam olarak neyi kastettiğini anlamak çok da zor değil. Hepsinin içindeki o çekirdekler gözünüzde canlanıyor olmalı :)
Yine de bilim insanlarından çok ananelerine güvenen bir toplum olarak bu durumu da kabullenememiş bir kesim var ve onları ikna etmek gerçekten zor.( Bir gıda mühendisi adayı olarak söylediklerimi kabul etmeyen annem de onlardan biri diyebilirim :) )Hatta bu insanların biraz bilgi sahibi olanları bu bahsettiğimiz bitkilere 'meyveleri yenen sebzeler' ismini vermişler.
Bu durum beni şaşırtmadı, sizi de şaşırtmasın.
Şimdi bu konuştuklarımızı beyninizin bir kenarına yazıp, pazarda ki 'sebze' reyonundan 1 kilo patlıcan 2 kilo biber almaya devam edin.
Belki de hayat böyle daha kolay :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder