30 Mart 2014 Pazar

ZİHİNSEL ENGELLİLER VE SEÇİM


resim alıntıdır.

Bugün oy kullanırken şahit olduğum bir durum beni epey düşündürdü. Hem bedensel hem de %100 zihinsel engelli (annesi böyle söylüyordu) bir vatandaş oy kullanmak için ailesiyle gelmişti. Seçmen kartı da vardı bu kişinin.

Oy kullanma sırası ona geldiği zaman annesi onun yerine kullanacağını söyledi.Bunun doğruluğu konusunda bir tartışma başladı görevliler arasında. Ne yazık ki nasıl sonuçlandığını öğrenemeden çıkmak durumunda kaldım. 

Bildiğim kadarıyla zihinsel engellilerin seçme ve seçilme hakkı yok. Bu konuda kafamı meşgul edenler ise böyle bir yasa varken o kişiye seçmen kartı nasıl çıkabilir,zihinsel engellilerin ( ne derecede olduğu bilinmeden) oy kullanamıyor olması ne kadar doğru ve onların bir vasi aracılığıyla oy kullanmaları ne kadar doğru gibi şeylerdi.

Bu sorularıma cevap ararken kardeşi %90 oranında zihinsel engelli olan arkadaşım beni biraz da olsun aydınlattı.

Bir önceki seçimde onlara da seçmen kağıdı gelmiş ve annesi vasi olarak oy kullanmış. Sonradan araştırdıklarında bunun yanlış olduğunu hatta cezası olduğunu öğrenmişler. Bu seçimde kağıt gelmemiş.

Ayrıca bu konuda karar verme açısından bir zihinsel engellinin ne durumda olduğunu sorduğumda ise kardeşi ve onun okulunda ki diğer engellilerin durumunu göz önüne alarak, oranla bağlantısız olarak zihinsel engellilerin oy kullanmaması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Biraz daha araştırmalarım sonucunda bu konuda sandık görevlilerine yüklenen sorumluluğun ise şu şekilde olduğunu gördüm :

https://www.sandikbasindayiz.org/dokuman/SB%20Musahit%20El%20Kitabi-V06.html

Bizi ilgilendiren kısıma baktığımızda;



Yani sonuç olarak yasada sorun yok fakat uygulamada sorun var, en başından bu kişiler takip edilip seçmen kağıdı gelmemesi gerekiyor. Hatta sadece zihinsel engelliler konusu değil, bedensel engelliler için de tam bir saptama ile en kolay şekilde oy kullanmalarının sağlanması büyük önem arz ediyor. Bu yıl görme engelliler ve işitme engelliler için bir takım çalışmalar yapılmaya başlansa da (kabartmalı pusulalar vb.) zannımca yeterince önem verilmediği için seçimlere yetiştirilememiş, ve bedensel engelliler de okullarda giriş katı haricinde ki yüksek katlarda oy kullanmak zorunda kalmıştır. 

Yazımı üzülerek bu haberle bitiriyorum.


Umarım bu ve bunun benzeri durumlar için bir daha ki seçimlerde bir çözüm bulunur, engelli vatandaşlarımız ve aileleri daha fazla mağdur olmazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder